Gitaar Houding

De houding van je lichaam bij het gitaarspelen is belangrijk. Een goede gitaar houding maakt het leren spelen een stuk makkelijker.

Houding van de gitaar en het lichaam

Als je kijkt naar hoe een gitaar wordt vastgehouden dan zijn er twee bekende mogelijke manieren. De eerste is de klassieke gitaar houding. De gitaar steunt (voor de rechtshandigen) op het linkerbeen en de hals steekt in de lucht. De linkervoet staat vaak op een kleine verhoging waardoor deze hoger komt te staan dan het rechterbeen. De achterkant van de klankkast steunt tegen het rechterbovenbeen. Deze houding is erg geschikt wanneer je veel tokkel- en klassieke muziek wilt bespelen op een Spaanse gitaar. Een ander voordeel van deze houding is dat het iets makkelijker wordt om de akkoorden goed te leren.

Gitaar houding, links de meest bekende houding en rechts de klassieke houding

Een nadeel van de klassieke houding is dat het moeilijker wordt om akkoorden aan te slaan. Als je veel rock- en popmuziek wilt gaan spelen dan is de wat bekendere gitaar houding aan te raden. Hierbij steunt het gitaar op je andere been. Voor de rechtshandigen houdt dit dus in het rechterbovenbeen, en voor de linkshandigen het linker. Zet de gitaar tegen je lichaam aan en zorg dat deze recht blijft. De rechterarm steunt op de bovenkant van de klankkast, waardoor de hals van de gitaar mooi in evenwicht blijft.

Houding van je linkerhand

Als eerste is het belangrijk dat je nagels aan je linkerhand niet te lang zijn, zodat deze niet het hout van de toets aanraken. Wanneer je een snaar moet indrukken, zorg er dan voor dat je vinger altijd zo dicht mogelijk tegen de fret aanzit. Niet erbovenop, maar net links ernaast. Op deze manier hoef je minder hard met je vinger op de snaar te duwen. Laat de duim niet bovenop de hals steunen, maar zorg ervoor dat deze zich achter de hals bevind als je gitaar leert spelen. Als je met het spelen van akkoorden vaak meerdere snaren met een vinger raakt kun je proberen de duim iets lager achter de hals te plaatsen. Op deze manier komen je vingers iets meer rechtop te staan en hangen ze minder over de andere snaren.

Nog geen reacties.

Reageer