Gitaar Stemmen

Om een mooie klank uit je gitaar te krijgen is het nodig om deze regelmatig te stemmen. Dit houdt in dat je de snaren strakker of losser draait om de juiste toonhoogte te bereiken.

Wanneer je een nieuwe gitaar hebt, of nieuwe snaren, zal je de gitaar vaker moeten stemmen. De standaard stemming van een gitaar is  E – A – D – G – B – e. Dit zijn de verschillende toonhoogtes van de snaren. De meest linkse (grote E) is hierbij de bovenste snaar van de gitaar en de meest rechtse (kleine e) de onderste. Een bekend ezelsbruggetje om deze standaard stemming te onthouden is met het zinnetje: Een Aap Die Geen Bananen eet. Je gitaar stemmen kan op verschillende manieren, de een is makkelijker dan de ander.

Gitaar stemmen met een stemapparaatgitaar stemmen met stemapparaat

Er zijn verschillende manieren om een gitaar te stemmen. Een makkelijke manier is om gebruik te maken van een stemapparaatje. Dit apparaatje houd je bij de gitaar of klik je erop vast en laat zien welke toonhoogte je produceert met de snaar die je aanslaat. Het stemapparaat geeft aan hoever je van de juiste noot afzit en dus of je de snaar nog moet aan- of ontspannen. Stemapparaten zijn te verkrijgen bij bijna elke muziekwinkel of online bij bijvoorbeeld Bax-shop. Als je een smartphone hebt zijn er ook verschillende apps die op dezelfde manier als een stemapparaat werken. Een handig app is bijvoorbeeld de Optima Guitar Tuner applicatie voor iPhone of iPad.

Gitaar stemmen op het gehoor

Een andere manier is het stemmen van de gitaar is op het gehoor. Hoewel dit minder makkelijk is dan met een stemapparaat, is het een betere training voor je gehoor. Goede gitaarspelers kunnen hun gitaar stemmen zonder hulpmiddel, omdat hun gehoor zo goed getraind is dat ze precies weten hoe elke snaar moet klinken. Om je gitaar te stemmen op het gehoor heb je een referentiegeluid nodig. Deze kan komen van bijvoorbeeld een andere (goed gestemde) gitaar of een stemfluit. Een makkelijkere optie is om gebruik te maken van het internet of een mobiele applicatie.

Gitaar online stemmen

Hieronder vind je een online gitaar stemmer. Klik op een van de noten om de juiste klank te horen. Vervolgens draai je de bijbehorende snaar van je gitaar zo aan dat deze dezelfde klank produceert. Zorg ervoor dat het geluid van je boxen aanstaat.


Get Adobe Flash player online gitaar stemmer