Gitaarakkoorden Leren

Akkoorden zijn een combinatie van drie of meer noten die je tegelijk speelt. Bij het gitaarspelen houdt dit in dat je je meerdere snaren tegelijk indrukt terwijl je met je andere hand de snaren aanslaat. Gitaarakkoorden leren is erg belangrijk als je begint met gitaarspelen.

Soorten gitaarakkoorden 

Er zijn vele soorten akkoorden met allemaal hun eigen akkoordsymbolen. Een voorbeeld van een akkoord is de A mineur, het bijbehorende akkoordsymbool hiervan is ‘Am’. Grofweg is er bij gitaarakkoorden een onderscheid te maken tussen open akkoorden, barré akkoorden en power akkoorden. Open akkoorden worden aan het begin van de hals (of capo) gespeeld. Omdat open akkoorden het makkelijkst te spelen zijn leer je deze vaak als eerste bij het gitaarspelen. Barré akkoorden en power gitaarakkoorden leren is lastiger dan de open akkoorden. Hierbij gebruik je namelijk je wijsvinger om meerdere snaren in dezelfde fret in te drukken, of te dempen. Waardoor je verder op de hals kunt spelen. Behalve dat deze lastiger te pakken zijn kost het in het begin ook redelijk wat kracht om de snaren goed tegen de fret te drukken.

Leren van gitaarakkoordenGitaarakkoorden leren

Wanneer je net begint met gitaarspelen kun je het best beginnen met open gitaarakkoorden leren voordat je doorgaat met barré akkoorden. Bij het leren spelen van akkoorden moet je weten hoe je deze vastpakt. Dit kun je leren aan de hand van akkoordenschema’s, die afbeelden hoe je een akkoord vastpakt. Op deze akkoordenschema’s zie je de zes snaren van de gitaar. De getallen staan elk voor een specifieke vinger: 1 is de wijsvinger; 2 de middelvinger; 3 de ringvinger en 4 de pink. Op de afbeelding staat op welke snaar en fret je welke vinger moet plaatsen om het juiste akkoord te pakken. Hiernaast staat een voorbeeld van een ‘A mineur’ akkoord.

Oefenen van gitaarakkoorden

Probeer bij het gitaarakkoorden leren de juiste houding van de vingers aan te nemen. Een tip bij het oefenen van akkoorden is om – wanneer je het juiste akkoord vast hebt – eerst alle snaren individueel aan te slaan. Dit doe je van boven naar onder en weer terug. Op deze manier merk je of je het akkoord goed vast hebt of dat je bijvoorbeeld met één vinger meerdere snaren raakt. Bij gitaarspelen is het belangrijk dat je snel kunt schakelen tussen verschillende akkoorden. Een goede oefening is om een paar minuten lang alleen maar te wisselen van akkoorden op een vast tempo. Hierbij kies je een aantal akkoorden (vooral degene waar je het meeste moeite mee hebt) die je aanslaat en vervolgens wisselt. Oefen dit bij voorkeur met een metronoom zodat je een vast tempo houdt. Naarmate het beter gaat kun je de tijd tussen het wisselen van de akkoorden verkorten.

Nog geen reacties.

Reageer