Gitaarspelen met plectrum

Een plectrum is een stukje plastic dat je tussen de duim en wijsvinger houdt en waarmee je de snaren aan kan slaan.  Of je wilt leren spelen met plectrum hangt af van de muziek die je wilt gaan spelen met je gitaar. Ligt je focus voornamelijk op de klassieke stijl, dan is het niet nodig om met een plectrum te spelen. Voor overige muziekstijlen is het verstandig om wel te leren spelen met plectrum.

Plectrum vasthoudencorrecte greep van het plectrum

Het plectrum houd je vast tussen de duim en wijsvinger. Het plectrum leg je onderaan op de zijkant van je wijsvinger, zodat deze met de punt in dezelfde richting wijst als je wijsvinger. Het plectrum moet ongeveer 1/3 onder je wijsvinger uitsteken. Vervolgens leg je je duim er zo op dat deze loodrecht op je wijsvinger staat. Er zijn meerdere manieren waarop je een plectrum kan vasthouden, maar dit is een goede manier om het te leren.

Wat voor plectrum?

Plectrums heb je in allerlei soorten en maten. Als je begint is het verstandig om met een dun plectrum te spelen. Wanneer je te hard of te zacht drukt dan compenseert een dun plectrum dit een stuk beter dan een dik plectrum. Spelen met een dikker plectrum vraagt iets meer beheersing. Het is daarom wenselijk om te beginnen met een plectrummaat van 0.38mm tot 0.50mm. Plectrums kun je bij elke muziekwinkel krijgen. Of online, Bax-Shop heeft bijvoorbeeld een groot assortiment met verschillende maten.

Spelen met plectrum

In het begin komt het vaak voor dat het plectrum zich verplaatst in je hand en dat het lastig is om ‘m stil te houden. Dit is vooral een kwestie van oefenen. Hoe meer je speelt met plectrum hoe meer controle je er over zult krijgen. Probeer dit niet op te lossen door je plectrum krampachtig vast te houden, maar houdt het plectrum lekker los tussen je duim en wijsvinger. Als je speelt zorg ervoor dat alleen het plectrum de snaren raakt en niet je vingers.

Author Description

admin

Nog geen reacties.

Reageer