Gitaartabs lezen

Om gitaar te leren spelen is het niet nodig om noten te kunnen lezen. Weinig mensen die gitaar leren spelen doen dit met een notenschrift. In plaats daarvan worden gitaartabs gebruikt, deze zijn minder gedetailleerd. Gitaartabs lezen is iets dat je snel onder de knie kunt hebben.

Wat zijn gitaartabs?

Gitaartabs of tablatuur is een aangepast muziekschrift voor de gitaar. Het laat zien welke snaar je waar moet indrukken en moet aanslaan in een bepaalde volgorde. Gitaartabs lezen is vrij eenvoudig. Hieronder zie je een voorbeeld van een gitaartab met uitleg hoe je dit kun vertalen naar het gitaarspel.

 Gitaartabs lezen, voorbeeld van gitaartab

Gitaartabs bestaan uit zes horizontale lijnen met daarop getallen. De lijnen op de afbeelding van de gitaartab stellen de verschillende snaren voor, en hoe deze gestemd zijn. In dit geval is het dus de standaardstemming E – A – D – G – B – E. De getallen op de lijnen laten zien op welke fret je de snaar moet indrukken en aanslaan. Staat er een 0 dan betekent dit dat je de snaar ‘open’ moet spelen, dus zonder je vinger erop te leggen. Als er een 2 staat op de G snaar, dan duw je deze snaar in de tweede fret in en sla je hem één keer aan. De afstand tussen de getallen geeft een indicatie van de snelheid waarmee je deze achter elkaar speelt.

Verschillende technieken

Behalve de notatie van getallen zijn er ook een aantal technieken die je kunt tegenkomen in de tablatuur. Zoals een hammer-on, pull-of een slide. Als je net begint met gitaarspelen is het raadzaam nog even te wachten voordat je je echt gaat bezighouden met deze technieken.

Gitaartab nummers

Voor bijna alle nummers zijn wel gitaartabs te vinden. Het ene nummer laat zich echter makkelijker lenen voor een vertaling naar gitaartabs dan het andere. Gitaartabs lezen is vooral handig bij nummers die getokkeld moeten worden. Wanneer je herhaaldelijk meer dan drie snaren tegelijk moet aanslaan, zijn ze minder geschikt. Voor dit soort nummers wordt vaak een akkoordenschema gebruikt om het te leren spelen. Voor zowel gitaartabs als akkoordenschema’s geldt dat je eerst altijd goed moet luisteren naar het nummer of de melodie om het juiste ritme te kennen.

Nog geen reacties.

Reageer