Welke gitaar moet ik kopen?

Als je nog geen gitaar gekocht hebt, kun je hier lezen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een gitaar. Gitaren zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. De meest bekende zijn de klassieke (spaanse), de elektrische en de western gitaar. Minder bekend zijn bijvoorbeeld de twaalfsnarige gitaar, de ukelele en de basgitaar. Het gaat hier dan ook alleen om eerstgenoemde modellen. De meningen over welke gitaar je als beginner het beste kunt kopen zijn verdeeld. De één claimt dat je beter gelijk kunt beginnen met een goede (lees: dure) gitaar, terwijl de ander stelt dat je je ook prima kunt redden met een wat goedkopere gitaar. De uiteindelijke keuze voor een gitaar is altijd een persoonlijke.

Western of Klassieke gitaar?Welke gitaar moet ik kopen?

Een belangrijke vraag voordat je een gitaar gaat aanschaffen is wat voor soort muziek je er mee wilt gaan maken? Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen de soorten gitaren. Een western gitaar heeft een wat heldere klank en klinkt vaak mooier bij slagritmes ten opzichte van een klassieke gitaar. Western gitaren hebben stalen snaren en zijn met name geschikt voor rock, blues en popnummers. De klassieke gitaar heeft nylon snaren en is meer geschikt voor de fingerpicking stijl. Dit betekent niet dat je met een klassieke gitaar geen slagmuziek kunt spelen, of dat je met een western gitaar niet kunt tokkelen.

Behalve een verschil in klank zijn er ook verschillen in de bouw van de gitaren. Naast het verschil in soorten snaren, verschillen de western en klassieke gitaar ook in de dikte van de hals (het lange deel waar de snaren overheen lopen). Een klassieke gitaar heeft een dikkere hals, waardoor de snaren verder van elkaar af staan. Dit maakt deze gitaar geschikter wanneer je dikke vingers hebt. Op de stalen snaren moet je wat harder drukken dan de nylon snaren, dit kan in het begin wat pijnlijker zijn als je lang achter elkaar speelt.

Akoestische of elektrische gitaar?

Ook bij de vraag akoestisch of elektrisch hangt het heel erg af wat voor muziek je wilt gaan spelen. Wil je echt harde rockmuziek spelen? Dan is een elektrische gitaar uitermate geschikt. Bij een elektrische gitaar komt ook de aanschaf van een versterker kijken. Al kun je ook prima oefenen zonder versterker, maar zal je niet veel volume produceren. Een voordeel van een elektrische gitaar is dat deze vaak wat makkelijker te bespelen is, omdat je de snaren niet hard hoeft in te drukken. De hals van een elektrische gitaar is in dikte vergelijkbaar met die van een western gitaar. Als je akoestisch wilt spelen met versterker is er ook altijd de optie voor een semi-akoestische gitaar. Dit is een elektrische gitaar met een holle klankkast.

De ‘action’ van een gitaar

De action is de afstand van de snaren tot de hals

Een belangrijk punt waar je op kunt letten als je een gitaar aanschaft is de action. Dit is de afstand van de snaren tot de hals. Als deze afstand groot is (hoge action) dan is het lastiger om de gitaar te spelen, omdat je de snaren erg hard in moet drukken. Het kan ook wel eens voorkomen dat de snaren erg dicht op de hals staan (lage action), het nadeel hiervan kan zijn dat de snaar tegen de hals komt als je deze aanslaat, wat een ongewenst geluid oplevert tijdens het spelen. De wat goedkopere (beginners)gitaren hebben vaak een hoge action en zijn daardoor lastiger te bespelen. Als je budget wat hoger is dan is het raadzaam om een wat duurder model aan te schaffen, of wellicht eens te kijken naar tweedehands gitaren.

Ga voordat je een gitaar aanschaft eerst even kijken en vergelijken in een aantal winkels en laat je daarbij ook adviseren door de kenners. Het is raadzaam om iemand mee te nemen die er verstand van heeft zodat hij/zij je kan helpen bij je keuze. Dus het antwoord op de vraag: welke gitaar moet ik kopen? is dus sterk afhankelijk van wat voor muziek je ermee wilt gaan maken, en hoe je de gitaar vindt klinken en spelen. Nog even een korte opsomming van de eigenschappen per gitaar:

Klassieke (spaanse) gitaar
• Geschikt voor klassieke en fingerpicking stijl
• Nylon snaren, speelt iets soepeler
• Handiger als je dikke vingers hebt

Western gitaar
• Meer geschikt voor rock, blues en pop
• Stalen snaren, vereist meer kracht in de vingers

Elektrische gitaar
• Met name geschikt voor rockmuziek
• Vereist een versterker
• Soepel te bespelen

Nog geen reacties.

Reageer